Odamlar qayerda yashasalar ham, shunchaki sodda, ular xayolga kelmasliklari mumkin bo‘lgan g‘oyalar mavjud. Masalan, shlyapa kiyish. Yoki go‘shtni xamirga o‘ralgan holda pishirish. Chuchvara g‘oyasi butun qitʼani - Yakutiyadan Livangacha bo‘lganligi bejiz emas.
Oddiy shlyapa orqali odamning qayerdaligini taxmin qilish mumkin bo‘lganidek, chuchvara orqali ham mintaqaning oshpazlik anʼanalari haqida ko‘p narsa aytib berish mumkin.
Masalan, o‘zbek chuchvara - chuchvara o‘zbek oshxonasining xarakterini buyuk o‘zbek palovidek ochib beradi. Muhimi, chuchvara o‘zbek oshxonasining boshqa tomonlari haqida tantanali emas, balki kundalik, kam xarj, ammo yorqin va mazali ekanligi haqida gapirib beradi.
O‘zbek urf-odatlari chiqindilarni umuman maʼqullamaydi. Bu erda "uni qanday mazali qilish kerak" degan savol ko‘pincha qimmatbaho mahsulotlardan foydalanishdan ko‘ra, mehnasevarlik bilan hal qilinadi. Shu bilan birga, kichik hunarmandchilik texnologiyasi hayratga soladigan oqilona va cheklangan darajada o‘ylangan!
Ammo hamma narsa haqida tartibda gaplashamiz.
Qiyma go‘sht bilan bog‘liq savollar bo‘lmasligi kerak - agar u siz uchun o‘zbek tilida eshitilishini istasangiz, odatdagidan bir oz ko‘proq piyoz qo‘ying, shunchaki o‘zbeklar har qanday ovqatga ko‘proq piyoz solishadi. O‘z-o‘zidan ravshan qora qalampirdan tashqari, Markaziy Osiyo uchun anʼanaviy bo‘lgan zira isteʼmol qiling. Ammo O‘zbekistondagi go‘sht aslida tanlanmagan narsani qabul qilgan bo‘lar edi, chunki chuchvara aslida o‘z qo‘llari bilan ishlangan, hech qanday pazandalik bo‘lmaydi. Bu mehmonlar oldida yoki yaxshi hayot tufayli ular qo‘zichoqda va hattoki yog ʼquyruq yog‘i bilan pishirishni boshlaydilar, va nafaqat O‘zbekistondagi qo‘zichoq anʼanaviy ravishda mol go‘shtiga qaraganda qimmatroq, balki eng oddiy narsa - qo‘zichoq bilan har qanday o‘zbekning fikriga ko‘ra har qanday taom mazali bo‘ladi. Taʼmi shunga o‘xshash, tushunasizmi?Shunday qilib, agar siz chuchvara va anʼanaviy ruscha chuchvara o‘rtasidagi farqni his qilishni istasangiz, qo‘zichoq pulpasining bir qismi uchun yog‘ dumining yog‘ining yarmini oling va odatdagidan ko‘ra ko‘proq piyoz oling - masalan, bir kilogramm go‘sht uchun etti yuz gramm piyoz, kam emas. Qora murch, zira bilan ziravor qiling, quruq o‘tlarni qo‘shing - xuddi shu rayhan va agar xohlasangiz, yalpiz ham. To‘g‘risini aytganda, maydalangan yalpiz O‘zbekistonda odatiy emas, shuning uchun bu fikrni mening shaxsiy maslahatim sifatida qabul qiling.
Xamirga kelsak, men yana bir bor ruscha chuchvara xamiridan unchalik farq qilmaydigan chuchvara uchun anʼanaviy xamirdan chetga chiqishni maslahat bermoqchiman. Men yana bir oz ko‘proq tuxum ishlatishni va odatdagi unni qattiq un bilan birlashtirib, italiyalik qattiq pastalarni tayyorlashni taklif qilaman. Kuni kecha uyingizning burchagidagi supermarketga etkazib berilmaganligi muhim emas - siz ismingizni eslaysiz va unni albatta olasiz, keyin uni sotib oling. Siz oddiy un bilan pishirishingiz mumkin.
Shunday qilib, beshta tuxum uchun bir stakan suv, tuz, 700 gramm qattiq un va oddiy un - xamir qancha talab qilsa. Yoki darhol bir kilogramm oddiy un qo‘shing va asta-sekin kerak bo‘lganda ko‘proq qo‘shing. Bu nimani anglatadi? Xamir juda qattiq bo‘lgunga qadar xamirni va unni qo‘shishni boshlaysiz, shunda parchalar endi bir-biriga yopishib qolishni xohlamaydi. Xamirni poliyetilen plyonka bilan o‘rab, o‘ttiz-qirq daqiqaga qoldiring va yumshoqroq bo‘lganda yana yoying.
Xamirni bitta katta, ingichka choyshabga yoyib chiqing.
Xamir bo‘laklari 2,5 ga 2,5 sm bo‘lishi lozim.
Hech qanday qoshiq qiyma go‘shtni bunday mayda yaproqlarga yoya olmaydi, shuning uchun bir qo‘lizga qiyma oling va tez tez ikkinchi qo‘lingizning barmoqlari bilan to‘rtburchaklar qilib qo‘ying.
Ruscha singari o‘zbek chuchvaralarini haykaltaroshlik qilish uchun uch-to‘rttasi yaxshi bo‘lar edi. Bir kishi maydalangan go‘shtni, qolganlari esa qolipni yotqizadi, chunki biroz ko‘proq va xamir quriydi - biz shoshilishimiz kerak!
Chuchvara tuyish juda oddiy. Bo‘lak uch qismlari birlashtiring.
Tomon uchlarini birlashtiring.