Qo‘y go‘shtidagi no‘xat sho‘rva
O‘zbekistondagi har bir umumiy ovqatlanish muassasalarida siz shurpa deb nomlangan taomni uchratishingiz mumkin. Uni boshqacha talaffuz qilish mumkin. Ular shurvo, shurpo, shurbo, shorvo, lekin har xil go‘shtli, bulyonli sho‘rva qo‘zichoq, mol go‘shti, kamdan-kam tovuq go‘shti, bedana, sigir dumi. Uni har xil usulda pishirish mumkin (qovurilgan, qaynatilgan yoki pishirilgan).
Bu turli xil ingrediyentlar bilan bo‘lishi mumkin va hatto taʼmga ko‘ra butunlay boshqacha bo‘lishi mumkin, ammo bularning barchasi O‘zbekistonda sho‘rva (shurvo, shurbo, shurpo, shorvo) o‘zbek shurpa uchun bir nechta retseptlar taklif qiladi. Farg‘ona, Buxoro, Samarqand, Qashqadaryo kabi O‘zbekistonning ayrim mintaqalarida noxat, naxut (nuxut) sho‘rva kabi taomlarni tez-tez uchratish mumkin. No‘hat (nahud, nuhut, nohut) Osiyo no‘xati bunday sho‘rvaning asosiy tarkibiy qismlaridan biri bo‘lib, ushbu mintaqaning asosiy taomlariga kiradi. Shunday qilib, qo‘y go‘shtida no‘hat sho‘rva.
Qo‘y go‘shtidagi no‘xat sho‘rva
Qo‘y go‘shti (suyaklar bilan) - 1 kg.
No‘hat quruq - 2 stakan
o‘simlik yog‘i (qovurish uchun) - 50 gr.
kartoshka - 6 dona. (o‘rtacha kattalik)
piyoz - 0,5 dona. piyozni, go‘sht bilan qovurish uchun yarim halqalarga bo‘ling
piyoz - 2 dona. (katta) bulonga
sarimsoq - 1 bosh
pomidor - 3 dona.
bolg‘ar qalampiri - 2 dona.
sabzi - 5 dona. (kichik)
karam - palma kattaligida
Aytgancha, o‘zbeklar sho‘rvaga odatda sholg‘om qo‘shishadi, bu ham o‘z nafosatini beradi.