Tarkibi:
Qo‘zi - 1 kg pulpa va 3-4 dona. orqa tomondan bo‘laklarni qovurg‘alar bilan (yaxshi mol go‘shti yoki buzoq go‘shti bilan almashtirish mumkin), yog‘ quy yog‘i - 300-350 g 1) (bir xil miqdordagi o‘simlik moyi bilan almashtirish mumkin, zaytun moyi bilan), dev-zera guruch. - 1 kg (yaxshi donli guruch bilan almashtirilishi mumkin), qizil sabzi - 1 kg 2), 2-3 ta o‘rta piyoz, 2-3 bosh sarimsoq, 1-3 dona qalampir (qizil, yashil), zira3) tuz. 4)
Birinchidan, yosh emas, qizil, pishgan, sabzi kesib oling. Biz uni qo‘pol qirg‘ichdan o‘tkazmaymiz, uni oziq-ovqat protsessori bilan maydalamaymiz, yaʼni kesib tashlaymiz - yaxshi pichoq, taxta olamiz, sabr qilamiz va 0,3 X 0,3 sm uzun chiziqlarga kesib tashlaymiz. Eʼtibor bering, sabzi - bu o‘zbek palovining Ruhi! Ushbu qizil qirrali Soulning navlari juda ko‘p, ammo ikkita talab talab qilinadi - bu erta bahorgi sabzi kabi juda suvli bo‘lmasligi kerak. Agar sizning qo‘lingizda chiroyli savzi bo‘lmasa, xafa bo‘lmang va xafa bo‘lmang, shunchaki sizda palovni yaratishni rad etish uchun ajoyib sabab bor!
Biz shunday qilib sabzi kesamiz
5) Go‘shtni tayyorlang: uni 1,5 santimetr kubiklar bilan kesib oling, suyakni chetga qo‘ying va ozgina tuz bilan seping va marinatlash uchun qo‘ying. Agar sizda bunday bo‘laklar bo‘lmasa, unda siz go‘shtni kesgandan so‘ng qolgan miyaning suyaklaridan foydalanishingiz mumkin, albatta, biz endi ularni tuzlamaymiz.
Bu palov uchun yaxshi qo‘y go‘shti, yog‘i bilan.
Keling, guruchni toza suv oqarguncha yaxshilab yuvib tashlaymiz. Guruchni ko‘p miqdorda iliq (lekin issiq bo‘lmagan) suvga soling. Biz qozonni juda yaxshi isitamiz. U isimaguncha - u haqida bir necha so‘z. Qozon qanchalik baland bo‘lsa, shuncha yaxshi bo‘ladi. Bu tarkib jihatidan, ammo shakli - oshxonadagi pechka bog‘liq. Agar gaz bo‘lsa, yarim dumaloq bo‘lishi yaxshiroq, pechka elektr bo‘lsa, unda tekis taglik bo‘lgan qozon bo‘lishi kerak, va agar siz o‘rmonda yoki qishloqda olovda ovqat pishiradigan bo‘lsangiz, unda devorlari juda xilma-xil bo‘lgan sharsimon bo‘lishi yaxshiroqdir. 6) Yong‘in - maksimal darajada. Qo‘y yog‘ini qo‘ying, 0,5 sm kubiklarga bo‘linib, qozonga soling va yog‘ni eritib oling, oltin rang qovurilgan qovurg‘ani oling. 7) Aytgancha, ularni isteʼmol qilish kerak - marosim majburiyatlari, aks holda palov pishmaydi! Bundan tashqari, ular ingichka tug‘ralgan piyoz bilan ozgina sho‘rlanadi, shuningdek siz anor urug‘ini va har doim nonvoy non bilan sinab ko‘rishingiz mumkin. Bir oz olovli suv zarar qilmaydi. Ammo bu bilan sizni bezovta qilmaslik kerak, bu albatta retsept bo‘yicha har qanday tomondan yoqimli. Qadim zamonlardan beri bu taomni erakalar o‘zgacha tayyorlashi bilan mashhur".
Qovurilgan yog‘lar yaxshi eritilgan, ular quruq va engil, yoqimli tiniq. Ajoyib taʼm!
Agar siz yog‘da pishiradigan bo‘lsangiz, yog‘ni quying va uni kulrang tutun hosil bo‘lguncha yaxshilab qizdiring, so‘ngra bir butun piyozni soling, lekin piyoz boshini tozalang va uni qorayguncha qovuring - bu yog‘ning begona hidlarini olib tashlaydi. 8) Endi juda issiq yog‘ga (yoki eritilgan qo‘y yog‘ida) biz tilingan suyakni tashlaymiz. Eʼtibor bering - chachrashi va kuydirishi mumkin! Ular juda tez qovuriladi - ularni bir-ikki marta, besh-olti daqiqada aylantiramiz va ular chiroyli, oltin jigarrang rangga aylanadi! Agar siz suyak bilan pishiradigan bo‘lsangiz, unda suyak oltin rangga ega bo‘lishi kerak. Shunda ularni qozondan chiqarib, chetga qo‘yamiz.
Qovurg‘alar, go‘shtli suyaklar, shunday tarzda qovurilish kerak!
Yana bir marta, yog‘ning isishini kuting va to‘rg‘algan piyozni soling. Uni muloyimlik bilan qovuring, baʼzida qizil-oltin ranggacha aralashtiring, bundan tashqari piyozdagi barcha suv deyarli bug‘lanib ketadi. Hali ham olovni o‘chirmang! Endi go‘shtni qozonga solamiz va piyoz bilan birga vaqti-vaqti bilan aralashtirib qovuramiz. Agar piyozda suv qolsa, unda go‘sht pishiriladi va qovurilmaydi, tushunasizmi? Sabzini bir tekis qatlamga to‘kib tashlang. Ikki yoki uch daqiqadan so‘ng uni qozonning butun perimetri bo‘ylab go‘sht va piyoz bilan aralashtiring. Sabzi bo‘laklarini buzmaslik uchun muloyimlik bilan aralashtiring. Biz uni 10-15 daqiqa qovurayapmiz, qovurish oxirida biz olovni “o‘rtacha” ga kamaytiramiz, zira qismini qo‘shamiz. Sabzi yumshoq bo‘lib, "palov hid" chiqarishi kerak, agar bo‘lmasa, demak, bu ularning etarli darajada qovurilmaganligini anglatadi.
Shunday qilib biz kuchli olovda qovurayapmiz.
Har bir narsa suv bilan 1-1,5 sm gacha qoplanishi uchun biz issiq suv quyamiz, sarimsoqning boshlarini va butun boshini, zarar etkazmasdan, avval tashqi qobig‘i va ildizlaridan tozalangan chilli qalampirini tushiramiz. Agar qalampiringiz yangi, suvli bo‘lsa, unda bu keyinroq amalga oshirilishi mumkin. Va agar qalampir quruq va qattiq bo‘lsa, unda hoziroq. 9) Sarimsoq va qalampirni yoqtirishingiz-xohlamasligingiz muhim emas, baribir ularni qo‘yish kerak. Shuningdek, biz tilimlarni orqa tomondan yoki boshida qovurilgan suyakni tushiramiz. Har bir narsa qaynab chiqqandan so‘ng, siz olovni "minimal darajadan biroz yuqoriga" kamaytirishingiz kerak.Hamma narsa ochiq qozonda taxminan qirq daqiqa davomida qaynatilishi kerak. Suv asta-sekin qaynab ketishi kerak, qolgan bulon esa tiniqlashib, qizil-jigarrang rangga ega bo‘lishi kerak. Biz olovni “maksimal”, tuzga qo‘shamiz. Taxminan bir osh qoshiq tuz bilan bir osh qoshiq yo‘qoladi, lekin sinab ko‘rganingiz maʼqul - bulyon ozgina tuzlangan bo‘lishi kerak, tuzning bir qismi guruch oladi. 10) Agar siz suyak bilan pishirgan bo‘lsangiz, uni chiqarib oling, endi kerak bo‘lmaydi. Bu zirvak deyiladi.
Past olovga qaynashini taʼminlang.
11) Guruchdagi suvni yaxshilab to‘kib tashlang 12) va guruchni qoshiq bilan qozonga tekis qilib tushiring, uni yuzaga tekislang. Endi hamma narsani taxminan 1 litr qaynoq suv bilan to‘kib tashlang - guruch qatlamiga zarar bermaslik uchun ehtiyotkorlik bilan. Bu yerda juda ko‘p quymaslik muhim, har safar suv hajmi guruchning sifatiga, olov kuchiga va boshqalarga mos ravishda tanlanadi. Siz bir oz quyib, keyin birdan to‘kib tashlashingiz va hammasini buzishingiz mumkin. Ammo, asosiy narsa shundaki, barcha guruchlar suv bilan qoplangan. Biz "super maksimal" olovga qo‘yamiz, iloji boricha tezroq va butun sirtni qaynatish kerak, hatto uni bir daqiqa davomida qopqoq bilan yopishingiz mumkin! Qani endi u qaynatilsa edi, shunda yog‘ suzib yuraradi, keyin guruchni pishirish va suvni bug‘lantirish jarayonida guruchga botib, har bir guruch donasini o‘rab olgach, unda palov bo‘ladi va go‘sht bilan yopishqoq bo‘tqa emas! Va hech qanday holatda biz boshqa narsaga xalaqit bermaymiz, faqat kerak bo‘lsa guruchning sirtini tekislaymiz. Guruchni sinab ko‘ring. U tishlarga siqilmasligi kerak, hajmi juda ko‘payishi, deyarli tayyor bo‘lishi va qozonda umuman suv qolmasligi kerak. Teshikli qoshiqni chetidan uzoqlashtiring va ko‘ring - faqat yog‘ bormi yoki suv ko‘tariladimi? 13) Va agar guruch hali ham xiralashgan bo‘lsa, unda yana ozroq suv qo‘shing (50 gramm, aks holda siz hamma narsani osongina buzishingiz mumkin). Agar oxir-oqibat suv quyilgan bo‘lsa, unda guruch qatlamida teshiklar hosil qilish kerak, shunda suv yana-da intensiv ravishda qaynaydi, siz guruch qatlamini qirralarning atrofida aylanib, tezroq qaynab ketishingiz mumkin. Ammo bularning barchasi "reanimatsiya. - agar hamma narsa to‘g‘ri bajarilgan bo‘lsa, unda bunga hojat yo‘q. Shunda siz hamma narsa "kerakli darajada" ketayotganini his qilasiz. va suvning qolgan qismi bug‘lanib ketmoqchi, biz olovni "o‘rtacha past darajaga" tushiramiz, suv to‘liq qaynatilishini kutamiz va olovni eng kichigiga tushiramiz.
Bu yerda hech qanday murakkab narsa yo‘q! Biz guruchni ko‘ramiz, mumkin
harakat qilib ko‘ring, bizda suv qo‘shish yoki aksincha, olov qo‘shish imkoniyati mavjud
aksincha qaynatilgan. Ammo guruch yopilishidan oldin shunday ko‘rinishi kerak.
14) Guruchni ozgina maydalangan zira bilan seping va eng zich qopqoq bilan yoping. Agar qozonni hech qanday qopqoq mukammal qoplamasa, uni katta idish bilan yoping, agar chekkalari atrofida kichik bo‘shliq bo‘lsa, keyin qopqoq bo‘lsa, bu muhim emas. 20-25 daqiqa kuting va oching. Eʼtibor bering - bug‘ juda issiq. Guruchni yumshatib, biz qalampir po‘stlog‘i va sarimsoqni topamiz. Ehtiyotkorlik bilan ular buzilmasligi yoki buzilmasligi uchun biz ularni alohida idishga olib quyamiz. Guruchni silkitib, hamma narsani yaxshilab aralashtiring. Agar tagidagi kuygan bo‘laklariga duch kelsangiz, biz ularni alohida idish uchun ajratamiz. Biz palovni dumaloq katta idishga slayd bilan yoyib, sarimsoqni eng yuqori qismiga qo‘ydik, har bir narsani qalampir po‘stlog‘i va orqa bo‘laklari bilan bezatdik va - uni stol ustiga ko‘tardik!!!